Stock Trading: Τι Είναι? Πως Δουλεύει? Ποια τα Ρίσκα? | ORDER BLOCK

Stock Trading: Τι Είναι? Πως Δουλεύει? Ποια τα Ρίσκα?

αγορά μετοχών, διάγραμμα τιμής μετοχής , τεχνική ανάλυση τιμής

 Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Οι μετοχές(stocks) αντιπροσωπεύουν την ιδιοκτησία σε μια εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. 

Οι εταιρείες συνήθως "βγαίνουν στο χρηματιστήριο" - δηλαδή εισάγουν τις μετοχές τους σε ένα χρηματιστήριο - για να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που μπορούν να λάβουν από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους ή μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης.

Το trading μετοχών περιλαμβάνει την αγορά και την πώληση μετοχών εταιρειών με στόχο την αποκόμιση κέρδους από τις διακυμάνσεις των τιμών. 

Οι έμποροι παρακολουθούν στενά τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές των τιμών και έχουν ως στόχο να αγοράζουν χαμηλά και να πωλούν υψηλά. Αυτή η προσέγγιση διακρίνει τους traders από τους παραδοσιακούς επενδυτές της χρηματιστηριακής αγοράς, οι οποίοι συνήθως υιοθετούν μια μακροπρόθεσμη επενδυτική προοπτική.

Ενώ το trading μετοχών έχει τη δυνατότητα για γρήγορα κέρδη, συνοδεύεται επίσης από τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών. Η τύχη μιας εταιρείας μπορεί να αυξηθεί ραγδαία, οδηγώντας σε σημαντικά κέρδη για όσους συγχρονίζουν σωστά τις συναλλαγές τους. 

Ωστόσο, οι περιουσίες αυτές μπορούν εξίσου εύκολα να πέσουν, οδηγώντας σε σημαντικές απώλειες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτούς τους κινδύνους όταν εξετάζετε το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης μετοχών ως επενδυτική στρατηγική.


Πως Δουλεύει το Stock Trading

Όταν αγοράζετε μια μετοχή, ουσιαστικά στοιχηματίζετε ότι η εταιρεία θα έχει καλές επιδόσεις και ότι η τιμή της μετοχής θα αυξηθεί με αποτέλεσμα να βγείτε κερδισμένος. Εάν η εταιρεία έχει κακές επιδόσεις, η τιμή της μετοχής μπορεί να μειωθεί και μπορεί να χάσετε χρήματα.

Κατά τη διαπραγμάτευση μετοχών, είναι σημαντικό να εξετάζετε διάφορους παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση της εταιρείας, οι τάσεις του κλάδου και οι συνολικές συνθήκες της αγοράς. 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι τιμές των μετοχών μπορούν να επηρεαστούν από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως ειδησεογραφικά γεγονότα, γεωπολιτικές εντάσεις και αλλαγές στα επιτόκια. Ως αποτέλεσμα, το trading μετοχών μπορεί να είναι απρόβλεπτο και είναι σημαντικό να έχετε μια σταθερή κατανόηση των κινδύνων που ενέχει πριν ξεκινήσετε. 

Για το trading μετοχών χρειάζεστε έναν χρηματιστή(broker). Αλλά μην πέσετε σε οποιονδήποτε χρηματιστή. Διαλέξτε έναν με τους όρους και τα εργαλεία που ταιριάζουν καλύτερα με το στυλ σας και την εμπειρία σας. 

Προτεραιότητα για τους traders είναι οι χαμηλές προμήθειες και η γρήγορη εκτέλεση εντολών για συναλλαγές ευαίσθητου χρόνου.

Προμήθειες:

Οι προμήθειες στις χρηματιστηριακές συναλλαγές αναφέρονται στις αμοιβές που χρεώνουν οι χρηματιστές ή οι πλατφόρμες συναλλαγών για την εκτέλεση εντολών αγοράς ή πώλησης για λογαριασμό σας. 

Αυτές οι αμοιβές μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον χρηματιστή ή την πλατφόρμα και μπορεί να είναι μια κατ' αποκοπή αμοιβή ή ένα ποσοστό της αξίας της συναλλαγής.

Εκτέλεση Εντολών:

Όταν δίνετε μια εντολή, ο χρηματιστής σας ή η πλατφόρμα συναλλαγών θα προσπαθήσει να την εκτελέσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα, με βάση διάφορους παράγοντες, όπως οι συνθήκες της αγοράς και η διαθέσιμη ρευστότητα. 

Ο στόχος είναι να γινει η καλύτερη και γρηγοροτερη δυνατή τιμή για τη συναλλαγή.


Stock Trading Brokers

Η εύρεση των πλατφόρμων για Stock Trading ως Έλληνας μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία. Κυρίως να βρεις αυτές που δέχονται Έλληνες και θα σε αφήσουν να επενδύσεις σε διάφορες μετοχές.

Πλατφόρμες που δέχονται Έλληνες:

eToro:

Ρυθμίζεται από ASIC, CySEC, FCA και MiFID

Έτος ίδρυσης: 2007

Ελάχιστη Κατάθεση: $200

Ελάχιστη Συναλλαγή: $1

Μέγιστη Μόχλευση: 1:30

Χαμηλότερα spreads: 1,0 Pips

Πλατφόρμες συναλλαγών: cTrader, Android, iOS, Windows & Mac OS

Καλύτερος συνολικός μεσίτης αντιγράφων συναλλαγών

Καινοτόμος πλατφόρμα συναλλαγών

Δυνατότητα να κερδίζετε 2% αμοιβή διαχείρισης ως επενδυτής trader


Quotex:

Ρυθμίζεται από το IFMRRC

Έτος ίδρυσης: 2019

Ελάχιστη Κατάθεση: $10

Ελάχιστη προκαταβολή: Ελάχιστη προκαταβολή: Ελάχιστη προκαταβολή: Ελάχιστη προκαταβολή Συναλλαγή: $1

Μέγιστη Μόχλευση: 1:1000

Χαμηλότερα spreads: 0,2 Pips

Πλατφόρμες διαπραγμάτευσης: Android, iOS, Windows & Mac OS

Εκτεταμένη κάλυψη περιουσιακών στοιχείων

Φιλικό για αρχάριους


IC Markets:

Ρυθμίζεται από την ASIC, την CySEC και την FSA-SC

Έτος ίδρυσης: 2007

Ελάχιστη Κατάθεση: $200

Ελάχιστη Συναλλαγή: 0.01 Lots

Μέγιστη Μόχλευση: 1:500

Χαμηλότερα spreads: 0,0 Pips

Πλατφόρμες συναλλαγών: cTrader, MT4, MT5, Android, iOS, Windows & Mac OS

Διαθέσιμη διαπραγμάτευση χωρίς προμήθεια

Διαθέσιμοι λογαριασμοί Raw Spread με ρευστότητα θεσμικού βαθμού

Βιβλιοθήκη εκπαιδευτικού υλικού και βίντεο

Εάν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με το stock trading και να χρησιμοποιήσετε μια πλατφόρμα, είναι σημαντικό να κάνετε τη δική σας έρευνα πριν αποφασίσετε ποια πλατφόρμα να χρησιμοποιήσετε.


Τρόποι Διαπραγμάτευσης Μετοχών

Πραγματικές μετοχές: Πραγματικές μετοχές σημαίνει απλώς ότι αγοράζετε μετοχές μιας υποκείμενης εταιρείας. Η κατοχή υποκείμενων μετοχών είναι κατάλληλη τόσο για μακροπρόθεσμες επενδύσεις όσο και για βραχυπρόθεσμες συναλλαγές. 

Ορισμένοι χρηματιστές προσφέρουν κλασματικές μετοχές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αγοράσετε ένα κλάσμα της μετοχής μιας εταιρείας, εάν η συνολική τιμή είναι πολύ ακριβή για εσάς.

CFD trading: Τα συμβόλαια επί της διαφοράς (CFDs) επιτρέπουν στους συναλλασσόμενους να χρησιμοποιούν το περιθώριο κέρδους(margin)για να μεγιστοποιήσουν τα κεφάλαιά τους σε μεγαλύτερες θέσεις και να κερδοσκοπήσουν με τις κινήσεις των τιμών των μετοχών χωρίς να κατέχουν την υποκείμενη μετοχή. 

Σημειώστε ότι τα CFD είναι προϊόντα με μόχλευση (leverage), πράγμα που σημαίνει ότι τόσο τα κέρδη όσο και οι ζημίες μπορούν να μεγεθυνθούν. 


Ώρες Διαπραγμάτευσης

Οι ώρες διαπραγμάτευσης των μετοχών ποικίλλουν ανάλογα με το χρηματιστήριο στο οποίο είναι εισηγμένη μια μετοχή. Κάθε χρηματιστήριο έχει καθορισμένες ώρες διαπραγμάτευσης. 

Για παράδειγμα, αν θέλετε να διαπραγματευτείτε μετοχές της Barclays (BARC) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE),μπορείτε να το κάνετε μεταξύ 08:15 έως 16:30 (ώρα Ελλάδας) από Δευτέρα έως Παρασκευή. 

Τα περισσότερα χρηματιστήρια λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, ωστόσο τα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής τείνουν να λειτουργούν από Κυριακή έως Πέμπτη, καθώς η Παρασκευή και το Σάββατο είναι ημέρες Σαββατοκύριακου στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των συναλλαγών εκτός ωραρίου είναι δυνατόν να δοθεί εντολή για συναλλαγή, αλλά καθώς οι market makers δεν συμμετέχουν, απαιτείται μεγάλη ποσότητα ρευστότητας για να εκτελεστεί.


ΡΙΣΚΑ

Κίνδυνος αγοράς: Οι τιμές των μετοχών μπορεί να είναι πολύ ευμετάβλητες και απρόβλεπτες ανάλογα με τους διάφορους παράγοντες της αγοράς και της οικονομίας τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Προκύπτει από τους οικονομικούς, γεωγραφικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς ή άλλους παράγοντες της εν λόγω αγοράς.

Επιχειρηματικός κίνδυνος: Μια εισηγμένη εταιρεία στην οποία επενδύετε μπορεί να υποστεί σοβαρή μείωση των κερδών της ή ακόμη και να πτωχεύσει. Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως η κακή διαχείριση, η επιβράδυνση του κλάδου και ο ανταγωνισμός.

Αναστολή διαπραγμάτευσης: Μια μετοχή μπορεί να ανασταλεί από τη διαπραγμάτευση, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε άνιση διάδοση πληροφοριών και ευκαιρίες για εμπιστευτικές συναλλαγές και να διασφαλιστεί ότι η διαπραγμάτευση γίνεται σε πλήρως ενημερωμένη βάση. 

Δεν θα μπορείτε να αγοράσετε ή να πουλήσετε μια μετοχή κατά τη διάρκεια της αναστολής, κατά τη διάρκεια της οποίας η τιμή μπορεί να κινηθεί λόγω αλλαγών τόσο στην αγορά όσο και σε επιχειρηματικούς κινδύνους.



Μην αναλαμβάνετε δεσμεύσεις πέραν των δυνατοτήτων σας. Θα πρέπει να διαχειρίζεστε την έκθεσή σας στον κίνδυνο με βάση τους επενδυτικούς σας στόχους, το επίπεδο ανοχής στον κίνδυνο και την οικονομική σας κατάσταση. 

Κατανοήστε πόσα χρήματα είστε διατεθειμένοι να διαθέσετε σε Stock Trading/ Investing και πόσα μπορείτε να αντέξετε να χάσετε πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση.


Άλλες Επιλογές Για Trading:

Crypto  Forex 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Support & Resistance: Στήριξη και Αντίσταση, Τεχνική Ανάλυση | ORDER BLOCK

Day Trading: Ορισμός, Tips, Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα | ORDER BLOCK